Kje se sladkorna bolezen - diabetes prične (endokrinologija)?

Kako sta povezani sladkorna bolezen in endokrinologija?
Endokrinologija je veja medicine, ki proučuje delovanje žlez z notranjim izločanjem. Hormoni, ki jih te žleze izločajo, so del zapletenega kemičnega sistema, s katerim se vzdržuje ravnotežje procesov v našem telesu. Endokrinologija preučuje hormonska obolenja. Najbolj poznana je sladkorna bolezen – diabetes, kjer trebušna slinavka zaradi motenega delovanja delno ali pa sploh ne izloča hormona inzulina, ki uravnava višino krvnega sladkorja – glukoze.
Hormone pa izločajo tudi druge žleze, kot so hipofiza, nadledvični žlezi, spolne žleze, ščitnica … Njihovo delovanje je medsebojno prepleteno. Če se poruši ravnotežje na kateremkoli področju delovanja hormonov, lahko nastanejo resna obolenja.

Kdo in kako vam lahko pomaga pri zdravljenju sladkorne bolezni?
Sladkorno bolezen obravnavajo/zdravijo diabetologi, področje pa se imenuje diabetologija.
Diabetologija je veda o sladkorni bolezni in posledicah, nastalih zaradi zapletov sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen, strokovno imenovana diabetes mellitus, nastane zaradi zmanjšanja ali popolne izgube beta celic v trebušni slinavki. Posledica je zmanjšanje ali prenehanje izločanja inzulina in s tem dvig krvnega sladkorja. Normalna vrednost krvnega sladkorja (glukoze) v krvi je od 4,6 do 6,2 mmol/L.

Katere vrste sladkorne bolezni – diabetesa poznamo?
Poznamo naslednje vrste bolezni:

  • Sladkorna bolezen – diabetes tipa 1 – zanjo običajno zbolijo mlajši. Pogosto pride do hitrega popolnega propada celic, ki izločajo inzulin. Takšni bolniki potrebujejo zdravljenje z inzulinom vse življenje.
  • Sladkorna bolezen – diabetes tipa 2 – ta tip bolezni ima večina bolnikov. Značilno zanjo je, da se krvni sladkor postopno dviguje. Nastanek te vrste bolezni lahko preprečimo ali zmanjšamo njene škodljive posledice s primernim načinom prehranjevanja, fizično aktivnostjo, ustrezno telesno težo in doseganjem psihofizičnega ravnotežja (človek mora biti v ravnotežju).
  • Nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes) – ta tip sladkorne bolezni se v zadnjem času pojavlja zmeraj pogosteje. Značilno zanjo je, da se pojavi med nosečnostjo, ko se krvni sladkor – glukoza poveča. Po porodu pa bolezen v večini primerov ponikne, saj se krvni sladkor povrne v normalo.
  • Prediabetes – v primeru, da je višina krvnega sladkorja – glukoze višja od normalne (6,2–6,9 mmol/L), a ne dovolj visoka, da bi postavili diagnozo sladkorne bolezni, govorimo o prediabetesu (povišana vrednost krvnega sladkorja).

Ali je sladkorna bolezen ozdravljiva?
Sladkorna bolezen ni ozdravljiva, je pa možno njeno napredovanje zaustaviti.

Zakaj je dobro, da sladkorni bolniki opravijo endokrinološki pregled?
Endokrinološki pregled je treba opraviti zaradi ugotavljanja povezave med sladkorno boleznijo in drugimi hormonskimi motnjami. Takšne povezave so lahko:

  • Sladkorna bolezen in prekomerna telesna teža – prekomerna telesna teža je pogost vzrok za nastanek sladkorne bolezni. Prekomerna telesna teža in debelost lahko nastaneta kot posledica hormonskih motenj, zato je endokrinološki pregled namenjen tudi odkrivanju hormonskih vzrokov debelosti.
  • Sladkorna bolezen in osteoporoza – pri osteoporozi prihaja do zmanjšanja gostote kosti in posledično do sprememb v njihovi sestavi, zato so takšne kosti veliko bolj lomljive in krhke. Ker je dokazano, da sladkorna bolezen povečuje možnost za zlome kosti, je smiselno izvesti pregled pravočasno (preberi več v poglavju osteoporoza). Namen preiskave je čim prej odkriti bolezen zmanjšane kostne gostote in spremenjene mikrostrukture kosti (osteoporozo). Cilj zgodnjih preiskav oz. meritev je, da v primeru zmanjšanja kostne gostote hitro pristopimo k zdravljenju. Pregled oz. meritev mineralne gostote kosti je zato pri sladkornih bolnikih zelo pomembna. Preiskava se opravlja v endokrinoloških ambulantah.
  • Sladkorna bolezen in težave s ščitnico – hormoni ščitnice pospešujejo procese presnove v telesu. Na te procese vpliva tudi hormon inzulin. Zaradi tega povečano ali zmanjšano delovanje hormonov ščitnice vpliva na višino krvnega sladkorja – glukoze. Zato je treba poznati/izmeriti delovanje hormonov ščitnice in temu primerno prilagoditi zdravljenje sladkorne bolezni.

Endokrinologija zajema še druga obolenja in preiskave, vendar želimo v diabetes Dr. bralcem in bolnikom predstaviti najznačilnejša dogajanja, katerih vzrok ali posledica je sladkorna bolezen.

Primer, kako poteka test na toleranco glukoze v primeru suma na sladkorno bolezen?

Namen testa: Oralni glukozno tolerančni test (v nadaljevanju OGTT) se izvaja z namenom ugotovitve diabetesa oz. prediabetesa ali za ugotovitev gestacijskega diabetesa (nosečniški) v primeru mejno povišanih vrednosti krvnih sladkorjev na tešče.

Priprava na preiskavo:
Vsaj tri dni pred preiskavo svetujemo običajno prehrano brez omejitev in običajno telesno dejavnost. Pred pričetkom testa mora biti pacient 8 ur tešč. Priporočeno je, da test pričnemo izvajati med 7. in 9. uro zjutraj. Testiranje opravimo, ko je bolnik v stabilnem stanju in brez akutnih bolezni, npr. okužbe, akutnega miokardnega infarkta ipd.

Potek preiskave:
Preiskovanec popije v 5 minutah 2–4 dl vode s 75 g glukoze. Glukozo v krvi izmerimo pred zaužitjem tekočine in v 120. minuti za tem.
Normalno je glukoza v krvi po drugi uri testa pod 7,8 mmol/l; če je 11,1 mmol/l ali več, gre za sladkorno bolezen. V primeru, da preiskujemo nosečnice (ki v tej nosečnosti niso imele ugotovljene sladkorne bolezni ali nosečnostne sladkorne bolezni) za gestacijski diabetes, opravimo OGTT med 24. in 28. tednom nosečnosti.
Sladkorna bolezen je prisotna, če je glukoza na tešče ≥ 7,2 mmol/l. Nosečnostna sladkorna bolezen je prisotna, če je dosežena ali presežena vsaj ena diagnostična vrednost.

Tveganja med preiskavo:
Za preiskovanca ni tveganj med preiskavo.

Kako lahko še ugotavljamo sladkorno bolezen?
Če z meritvami krvnega sladkorja na tešče postavimo diagnozo sladkorne bolezni, OGTT ni potreben.

Ukrepi po preiskavi:
Če se potrdi sladkorna bolezen, njena predstopnja ali gestacijski diabetes, se je treba začeti držati sladkorne diete. V primeru, da ta ne zadostuje, diabetolog uvede zdravljenje z zdravili.

Pošljite vprašanja na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje