Krhkost kosti / osteoporoza in sladkorna bolezen - diabetes

Kaj je krhkost kosti – osteoporoza?
Osteoporoza je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije  bolezen kosti. Pri osteoporozi prihaja do zmanjšanja gostote kosti in posledično do sprememb v njihovi sestavi, zato so takšne kosti veliko bolj lomljive in krhke.

Kako nastane krhkost kosti (osteoporoza) pri sladkorni bolezni?
Kost je zgrajena iz beljakovin, ki tvorijo ogrodje, v katero sta vgrajena fosfat in kalcij. Kosti so zaradi takšne sestave močne in elastične, zato lahko vzdržijo močne obremenitve. Kosti se skozi vse življenje obnavljajo, postopek pa mora potekati pravilno. Stara kost se mora postopno razgrajevati, nova kost pa mora nenehno nastajati. Do 30. leta starosti tvorba kosti hitreje narašča kot razgradnja, zato nam kostna masa narašča, dokler ne doseže svoje največje vrednosti.
Če je potek nemoten, se kosti lepo obnavljajo, torej ne prihaja do izgube kostne mase niti do povečanja kostnine.
Z leti pa se zgodba obrne in kostna masa se začne postopno zmanjševati.
Osteoporoza (krhkost kosti) kot posledica procesov, ki se dogajajo v kosteh, je torej posledica zmanjšanja mineralne kostne gostote, kar vodi do povečane krhkosti in zmanjšanja elastičnosti kosti. Posledica takšnih sprememb v kosteh so pogosti zlomi. Najpogosteje se zlomijo vretenca, zapestje, kolk in nadlahtnica.

Zakaj nastane osteoporoza pri sladkorni bolezni?
Dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek osteoporoze, so:

  • spol – ugotovljeno je, da je pri ženskah nastanek bolezni pogostejši;
  • starost – pojav osteoporoze z leti narašča; višja kot je starost, večja je možnost za nastanek;
  • dednost – ugotovljeno je, da je tveganje večje, če v družini to bolezen že nekdo ima;
  • sladkorna bolezen;
  • telesna teža – tveganje je večje pri osebah, ki imajo drobne kosti in tehtajo manj kot 60 kg;
  • prehrana in življenjski slog – neuravnotežena prehrana s premalo kalcija, premalo vitamina D, pretirano uživanje beljakovin, soli, pomanjkanje fizične aktivnosti, kajenje, alkohol ter pridružene bolezni (sladkorna bolezen – diabetes) povečujejo možnost za nastanek bolezni.

Kdo ima večje težave z osteoporozo?
Osteoporoza, ki prizadene več kot 75 odstotkov žensk, se obravnava kot tiha epidemija sodobnega časa. Bolezen prizadene oba spola, veliko bolj pa prizadene ženske. Vzrok za to je, ker imajo ženske že v osnovi nižjo kostno maso, po menopavzi pa se zaradi znižanja hormona estrogena kostna masa še hitreje zmanjša. Sladkorna bolezen povečuje tveganje za zlome kosti
Sladkorna bolezen je znan dejavnik za nastanek osteoporoze. Po podatkih imajo sladkorni bolniki – diabetiki za 20 odstotkov večje tveganje za vse zlome, za zlome kolkov pa celo za 60 odstotkov.

Kako zdravimo osteoporozo pri sladkorni bolezni – diabetesu?
Najpomembnejše je, da sladkorni bolnik zavzeto sodeluje pri zdravljenju. Osteoporoza se zdravi v več stopnjah:

  • Prvo stopnjo predstavlja pristop k zdravemu načinu življenja. Poudarek je na fizični aktivnosti, uravnoteženi prehrani z dovolj kalcija in vitamina D, dovolj beljakovinami ter opustitvijo kajenja in pretiranega uživanja alkohola.
  • Drugo stopnjo predstavlja dodajanje kalcija in vitamina D, če ju ni mogoče dovolj vnesti v telo s hrano.
  • Tretjo stopnjo pa predstavlja zdravljenje z zdravili, s katerimi vplivamo na kostno obnovo.

Sladkorna bolezen močno vpliva na krhkost in na zlome kosti, zato mora  bolnik, poleg vsega naštetega, čim bolje skrbeti za svojo osnovno bolezen diabetes.

Zakaj je dobro opraviti pregled zmanjšane kostne gostote?
Namen preiskave je čim prej odkriti bolezen zmanjšane kostne gostote in spremenjene mikrostrukture kosti – osteoporozo. Cilj zgodnjih preiskav oz. meritev je, da v primeru zmanjšanja kostne gostote hitro preidemo k zdravljenju.
Pregled mineralne gostote kosti je zato pri sladkornih bolnikih zelo pomemben. Preiskava se opravlja v endokrinoloških ambulantah.

Kako poteka pregled kostne gostote?
Zdravnik lahko osteoporozo odkrije z merjenjem mineralne kostne gostote. Meritve potekajo z napravo DXA (kostna denzitometrija), ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Meritev je neboleča, natančna in opravljena v nekaj minutah. Izmeri se kostna gostota v hrbtenici in na obeh kolkih. S pomočjo dobljenih rezultatov se lahko napove, kakšna je verjetnost zloma v naslednjih desetih letih.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za zdrave kosti. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

 

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje