Nosečnostna sladkorna bolezen/gestacijski diabetes

Kaj je nosečnostna sladkorna bolezen?
Nosečnostno sladkorno bolezen imenujemo strokovno tudi gestacijski diabetes in se zadnja leta močno povečuje. Gre za motnjo pri uravnavanju krvnega sladkorja –glukoze v nosečnosti in po standardih ni definirana kot sladkorna bolezen. Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi v času nosečnosti, po porodu pa izgine. Najpogosteje se bolezen pojavi po 24. tednu nosečnosti, ko se v krvi pojavi povišana količina sladkorja – glukoze. Če bolezni ne zaznamo ali ne zdravimo, lahko povzroči zdravstvene zaplete pri materi in otroku. Nosečnostna sladkorna bolezen je prisotna približno pri 5-odstotkih vseh nosečnic.
Z vidika zdravja so se izdelale smernice, ki priporočajo, da se nosečnice že ob prvem pregledu pri ginekologu napotijo v laboratorij za določitev višine krvnega sladkorja –glukoze na tešče.

Kdaj imamo sladkorno bolezen?
Sladkorno bolezen – diabetes imamo, če je višina krvnega sladkorja – glukoze na tešče 7,0 mmol/l ali več in po obroku več kot 11,0 mmol/l.
Normalna vrednost krvnega sladkorja – glukoze zjutraj na tešče je od 3,5 do 5,6 mmol/l.

Zakaj in kje nastane nosečnostna sladkorna bolezen?
Nosečnostna sladkorna bolezen, imenovana strokovno gestacijski diabetes, je stanje, ob katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina ali pa telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito uporabiti. Posledica tega je, da glukoza, ki jo dobimo iz hrane, ne preide v celice, ki zato ne morejo normalno delovati. Pride do težav v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Krvni sladkor – glukoza zaradi tega naraste. Inzulin je hormon, beljakovina, ki jo izločajo beta celice v trebušni slinavki.

Na nastanek nosečnostne sladkorne bolezni lahko vplivajo:

 • povečanje telesne teže med nosečnostjo,
 • sladkorna bolezen v družini (geni),
 • nosečniška sladkorna bolezen že pri prejšnji nosečnosti,
 • starost več kot 35 let.

Kako vemo, da imamo nosečnostno sladkorno bolezen?
Nosečnostna sladkorna bolezen poteka brez bolezenskih znakov. Odkrivamo jo s presejalnimi testi, ki jih izvajajo vse nosečnice. S temi testi ugotavljamo povišan krvni sladkor – glukozo na tešče.

Kako poteka obremenitveni glukoza tolerančni test za nosečnice (0GTT 75 G)?

OGTT 75 G – test za nosečnice:
Diagnostični test za nosečniško sladkorno bolezen, ki se izvaja v 24.–28. tednu 

.Navodila, ki jih dobijo nosečnice:

Test se izvaja zjutraj med 7. in 9. uro, in sicer po osmih urah teščega stanja. Dovoljeno je le pitje vode.
Test se izvaja po vsaj treh dneh običajne hrane brez posebnih omejitev in ob običajni fizični aktivnosti.

Opravljanje testa:

 • Nosečnici se odvzame vzorec krvi pred zaužitjem raztopine glukoze. Glede na rezultat (če se pokaže visok krvni sladkor) test zaključimo ali nadaljujemo obremenitev z glukozo. 
 • Obremenitev s 75 g glukoze v 250–300 ml vode. Nosečnica mora raztopino glukoze spiti v petih minutah. Če preiskovanka izbljuva zaužito raztopino, se test prekine. Sledi odvzem krvi po 60 in 120 minutah.

Sladkorno bolezen – diabetes imamo, če je višina krvnega sladkorja – glukoze na tešče 7,0 mmol/l ali več in po obroku več kot 11,0 mmol/l.
Normalna vrednost krvnega sladkorja – glukoze zjutraj na tešče je od 3,5 do 5,6 mmol/l.

Kako nosečnostna sladkorna bolezen škoduje zdravju matere in otroka?
Tudi če nosečnostna sladkorna bolezen poteka brez negativnih znakov, jo je treba jemati resno. Gre za nosečnost z visokim tveganjem. Možne posledice so:

 • Preveč plodovnice, visok krvni tlak in okužbe sečil.
 • Nezdravljena nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes) poveča tveganje za redek, a nevaren zaplet preeklampsijo. To je stanje, ki nastane le v času nosečnosti. Simptomi preeklampsije so lahko visok krvni tlak in proteini v urinu.
 • Visoke vrednosti krvnega tlaka (hipertenzija) lahko privedejo do prezgodnjega poroda in ogrozijo tudi zdravje matere. Otrok lahko tudi zaostaja v razvoju, ker posteljica ne zagotavlja optimalne oskrbe za nerojenega otroka. Velikokrat pljuča niso popolnoma razvita.
 • Otroci so pogosto ne samo večji in težji, nezdravljena nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes) lahko povzroči tudi več prezgodnjih rojstev. Po porodu ima lahko dojenček nizek krvni sladkor, kar pomeni hipoglikemijo, zato je treba tem otrokom po rojstvu natančno spremljati višino krvnega sladkorja.
 • Otrokom se kasneje tudi poveča tveganje za sladkorno bolezen, imajo pogosto prekomerno telesno težo in visok krvni tlak.

Obstaja pa pomirjujoča novica o nosečnostni sladkorni bolezni
Če se za nosečnostno sladkorno bolezen dobro skrbi in primerno zdravi, se bo otrok običajno normalno razvil in se rodil zdrav.

Kako zdravimo nosečnostno sladkorno bolezen?

 • Nosečnostno sladkorno bolezen v večini primerov zdravimo s predpisano prehrano (dieto) in primerno fizično aktivnostjo. Uživajmo prehrano kot pri sladkorni bolezni tipa 2.
 • V primeru večjega porasta krvnega sladkorja – glukoze se zdravljenje izvaja z inzulinom, ki je najučinkovitejše in najvarnejše sredstvo tako za nosečnico kot za otroka.
 • S tabletami se nosečnostna sladkorna bolezen zdravi le v primeru, ko za nosečnico ni primerno zdravljenje z inzulinom.

Sem po porodu sedaj sladkorni bolnik – diabetik?
Ne, v večini primerov nosečnostna sladkorna bolezen – diabetes po porodu izgine, če je prehrana bolnic dobro prilagojena.
Če smo za znižanje krvnega sladkorja uporabljali inzulin, je tudi terapija po porodu končana. V tem primeru je treba drugi dan po porodu ponovno izvesti meritve krvnega sladkorja. Če so vrednosti normalne, sladkorna bolezen ne obstaja več. V nasprotnem primeru je treba še en teden meriti višino krvnega sladkorja vsak dan. Osem do dvanajst tednov po porodu je potrebno izvesti še en test na krvni sladkor. S tem se prepričamo, da je višina krvnega sladkorja normalna. Nosečnostna sladkorna bolezen se pogosto ponovi pri naslednji nosečnosti. Obstaja tudi velika nevarnost, da ženske, ki so prebolele to bolezen, pozneje zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2. 

Kako si pomagamo z diabetes Dr.?
Nosečnostna sladkorna bolezen lahko vodi v sladkorno bolezen tipa 2, zato je tudi za nosečnice smiselno, da se seznanijo z morebitno nevarnostjo in pravočasno ukrepajo. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

 

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje