Sladkorna bolezen - diabetes tipa 1

Kaj je sladkorna bolezen – diabetes tipa 1?
Sladkorna bolezen tipa 1 se imenuje tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen. Pri sladkorni bolezni tipa 1 pride do propada tistih celic trebušne slinavke, ki proizvajajo hormon inzulin. Zaradi tega krvni sladkor – glukoza naraste zelo hitro in mora bolnik zaradi nevzdržne situacije takoj k zdravniku. Sladkorna bolezen tipa 1 se najpogosteje pojavlja v otroštvu in mladosti, in sicer do 30. leta starosti. Vzrok te bolezni je najverjetneje kombinacija dedne zasnove. V primeru, da sta diabetika oba starša, je velika verjetnost, da bo za sladkorno boleznijo zbolel tudi otrok.
Sladkorna bolezen tipa 1 se pogosto pojavi kot naslednja faza sladkorne bolezni tipa 2 (od inzulina neodvisna ali starostna sladkorna bolezen).
Sladkorna bolezen tipa 1 zahteva zdravljenje z inzulinom od pojava bolezni pa vse do konca življenja.

Kdaj imamo sladkorno bolezen – diabetes?
Sladkorno bolezen – diabetes imamo, če je višina krvnega sladkorja – glukoze na tešče 7,0 mmol/L ali več.
Normalna vrednost krvnega sladkorja – glukoze zjutraj na tešče je od 3,5 do 5,6 mmol/L.

Zakaj in kje nastane sladkorna bolezen – diabetes tipa1?
Sladkorna bolezen, imenovana strokovno diabetes mellitus, je kronično stanje, ob katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina. Na ta razlog še ne znamo vplivati. Sladkorna bolezen tipa 1 pogosto nastane zelo hitro. Celice, ki proizvajajo inzulin, propadejo v nekaj dneh ali tednih. Posledica tega je, da glukoza, ki jo dobimo iz hrane, ne preide v celice, ki zato ne morejo normalno delovati. Pride do težav v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Krvni sladkor – glukoza zaradi tega močno naraste.

Kaj je inzulin in zakaj je tako pomemben?
Inzulin je hormon, beljakovina, ki jo izločajo beta celice v trebušni slinavki.
Sladkorni bolniki tipa 1, ki jim telo ne proizvaja več inzulina, tega dobijo z zunanjim dovajanjem preko injekcij. Brez tega je bolnik zapisan gotovi smrti. Gre za tako imenovani humani inzulin, ki je bil prvič uporabljen leta 1922. V preteklosti so inzulin proizvajali iz goveje ali svinjske trebušne slinavke, danes pa ga proizvajajo sintetično. Takšen inzulin je popolnoma enak človeškemu. Inzulin je pomemben, ker omogoča prehod glukoze iz krvi v celice in tako znižuje višino krvnega sladkorja – glukoze. Inzulin pa sodeluje tudi pri presnovi beljakovin in maščob. V primeru, da inzulina ni dovolj ali je moteno njegovo delovanje, prihaja do povišanja krvnega sladkorja. Dolgoročno pa visok krvni sladkor vodi do poškodb organov.

Kako vemo, da imamo sladkorno bolezen – diabetes tipa 1?
Sladkorna bolezen tipa 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen) je redkejša kot sladkorna bolezen tipa 2 (od inzulina neodvisna sladkorna bolezen). Bolezen pogosto nastane hitro. Trebušna slinavka preneha proizvajati inzulin v nekaj dnevih ali tednih. Nastanejo težave, ki se kažejo v obliki simptomov:

 • povečana potreba po uriniranju,
 • velika žeja,
 • občutek lakote,
 • izguba telesne teže,
 • utrujenost in slabost,
 • poslabšan vid,
 • rane se celijo zelo počasi.

Zakaj in kako sladkorna bolezen tipa 1 – diabetes škoduje zdravju?
Sladkorna bolezen – diabetes tipa 1 povzroča bolezni in okvare organov, saj:

 • Povišan krvni sladkor povzroči poškodbe na stenah najtanjših žil. Posledica so krvavitve in otekline. V primeru, da se to dogaja na očeh, je posledica poslabšanje vida (diabetična retinopatija).
 • Se kot posledica visokega krvnega sladkorja – glukoze poslabša prevodnost živcev za impulze, kar sčasoma vodi v propad živčevja. Ker so ob tem prizadete tudi male krvne žilice, ki živce prehranjujejo, se poslabša preskrba s kisikom in hranili. To pa vodi še v dodatno okvaro živčnih vlaken (diabetična nevropatija).
 • V notranjosti arterij prihaja do nastanka in rasti oblog. Arterije so krvne žile, ki prenašajo kri, obogateno s kisikom, v vse dele našega telesa. Obloge, ki tako nastajajo, vsebujejo holesterol, maščobe, kalcij in druge elemente. Te snovi sčasoma postajajo trše in zožijo arterije. Zožene arterije pa zmanjšujejo pretok krvi, bogate s kisikom, do organov (ateroskleroza). Pomanjkanje hranil in kisika vodi v obolenja in odpoved organov.

Katere bolezni povzroča sladkorna bolezen – diabetes tipa 1?
Sladkorna bolezen tipa 1 povzroča resna obolenja in s tem zdravstvene težave. Moški, ki zbolijo za to boleznijo, imajo več kot 10 let krajše življenje, ženske pa več kot 14 let. Znano je, da sladkorna bolezen tipa 1, ki trajno poviša vrednost krvnega sladkorja – glukoze, sčasoma povzroči poškodbe na:

 • Krvnih žilah, ledvicah, očeh in živčevju. Posledice so lahko slepota, poškodbe živcev, odpoved ledvic, slaba prekrvavitev in amputacija udov.
 • Srcu in ožilju. Bolezni na srcu in ožilju so pogost vzrok za krajše življenje sladkornih bolnikov. Te bolezni nastanejo zaradi velike nagnjenosti bolnikov k aterosklerozi. Vzrok za to so visok krvni sladkor, povišan krvni tlak in holesterol.

Sladkorna bolezen tipa 1 je močan dejavnik za nastanek srčno-žilnih zapletov in bolezni.

Kako zdravimo sladkorno bolezen – diabetes tipa 1?
Sladkorna bolezen tipa 1 je kronična in neozdravljiva bolezen. Zdravljenje se izvaja tako, da telesu dovajamo inzulin preko injekcij. Inzulin se ne vbrizgava v krvne žile, temveč v podkožne maščobe. Za uspešno zdravljenje (znižanje krvnega sladkorja – glukoze) je zelo pomembno, da bolnik spozna svojo bolezen.
Sladkorna bolezen tipa 1 zahteva od bolnikov hitro hospitalizacijo in izobraževanje. Bolnik se seznani in pouči o značilnostih bolezni. Najpomembnejše je, da bolnik spozna vpliv vrste in količine prehrane ter fizične aktivnosti na količino inzulina, ki si ga mora vbrizgati. Zelo pomemben je psihološki vidik. Pogosto se bolniki ne želijo sprijazniti s tem, da je inzulin edina sprejemljiva rešitev za njihovo zdravje in življenje.

Kako poteka zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1?
Sladkorna bolezen tipa 1 zahteva dovajanje inzulina s pomočjo injekcij, vendar je za uspešno zdravljenje pomembno, da bolnik za znižanje krvnega sladkorja skrbi tudi z ukrepi, ki so enaki, kot jih zahteva sladkorna bolezen tipa 2. Ti so:

 • redno izvajanje samokontrole višine krvnega sladkorja;
 • skrb za uravnoteženo prehrano (beljakovine, ogljikovi hidrati, zelenjava …);
 • skrb za redno nadzorovano fizično aktivnost; pri tem mora pozornost usmeriti na nevarnost padca krvnega sladkorja (hipoglikemijo);
 • zmanjšanje telesne teže;
 • prenehanje kajenja;
 • skrb za uravnoteženo in ne stresno življenje.

Redna samokontrola višine krvnega sladkorja je pri sladkorni bolezni tipa 1 najpomembnejša. Meritve nam pokažejo trenutno višino krvnega sladkorja. Na tej osnovi bolnik določi količino inzulina, količino in vrsto prehrane in fizično aktivnost. Sladkorna bolezen tipa 1 od bolnika zahteva veliko znanja o presnovi, energetski vrednosti in sestavi živil. Znati mora oceniti tip in vrednost ogljikovih hidratov v živilih in temu primerno prilagoditi odmerek inzulina.

Načini meritve krvnega sladkorja – glukoze
Tehnologija danes hitro napreduje in vsak dan prihajajo nove rešitve. V praksi se uporabljata dve metodi:

 • Merilec krvnega sladkorja, ki za meritve potrebuje kapljico krvi (slika 1)
 • Novejši sistemi, ki uporabljajo metodo merjenja ravni glukoze v medcelični tekočini. Pri tem sistemu gre za kontinuirano meritev in ni potrebno vsakokratno »pikanje« ter odvzem kapljice krvi. Gre za velik napredek, ki omogoča veliko svobodo sladkornemu bolniku (slika 2).

Slika 1. Meritve krvnega sladkorja-glukoze, ki zahtevajo kapljico krvi

Slika 2. Meritve krvnega sladkorja – glukoze brez kapljice krvi in neprekinjenim odčitavanjem.

Kako si dajemo (injiciramo) inzulin?
Inzulin se injicira v podkožje trebuha ali v zunanje dele stegen. Bolniki uporabljajo dva tipa inzulina:

 • dolgo delujoči inzulini se uporabljajo za kritje bazalnih potreb zaradi presnove sladkorja v telesu (damo si ga običajno 1-krat na dan);
 • kratko delujoči inzulin se uporablja za zniževanje krvnega sladkorja zaradi zaužitih obrokov hrane (večkrat na dan).

Danes v praksi uporabljamo dva načina injiciranja inzulina:

 • peresnike, imenovane tudi pen (slika 3),
 • inzulinske črpalke, ki neprekinjeno merijo krvni sladkor, prilagajajo dovajanje inzulina in ščitijo pred prenizkim krvnim sladkorjem (hipoglikemijo) (slika 4).

Slika 3. “Pikanje” vsak dan z inzulinskimi peresniki/peni.

Slika 4. Inzulinska črpalka, sodoben in varen način življenja sladkornih bolnikov.

Kako lahko uspešno živimo s sladkorno boleznijo tipa 1?
Posledice, ki jih za bolnike prinaša sladkorna bolezen tipa 1, so bile v preteklosti in so pogosto še danes predstavljene kot zelo hude. Izguba vida, odpoved ledvic, srčni infarkt in amputacija udov so še vedno posledice dolgotrajne in slabo vodene sladkorne bolezni, vendar danes ni potrebno, da na sladkorno bolezen in njene posledice gledamo tako tragično. Medicina hitro napreduje, ima znanje, tehnologijo in dolgoletne izkušnje, s katerimi lahko uspešno diagnosticira, preprečuje in zdravi bolezenska stanja. Zelo dobre rezultate lahko dosežemo, če se posvetimo vsakemu bolniku posebej, vsak izmed nas je namreč drugačen in tudi drugače dovzeten za posamezno bolezen. Takšen pristop danes že zagotavlja, da sladkorna bolezen tipa 1 ne preprečuje bolnikom, da ne bi živeli življenja, ki si ga želijo.

Kako si pomagamo z diabetes Dr.?
Diabetes Dr. omogoča, da bolnik spozna vse nevarnosti (bolezni), ki jih povzroča sladkorna bolezen tipa 1. Na osnovi svojih potreb, diagnoze in laboratorijskih izvidov se bolnik lahko obrne na strokovnjake, ki jih potrebuje. Dobil bo nasvete, kako naj ukrepa, da ohrani svoje zdravje. Vsak izmed nas je drugačen, ima drugačne probleme in zato potrebuje drugačne načine zdravljenja. Danes je to mogoče.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje