Oči / vid in sladkorna bolezen - diabetes

Zakaj sladkorna bolezen – diabetes škoduje očem?
Sladkorna bolezen sčasoma povzroči posledice tudi na očeh. Večino težav z vidom povzroči diabetična retinopatija. Zaradi nje vsako leto oslepi veliko ljudi, vendar se moramo po drugi strani zavedati, da zaradi sodobnega kirurškega zdravljenja izguba vida (slepota) pri dolgotrajni sladkorni bolezni ni več tako pogosta.

Kaj je in kako nastane diabetična retinopatija?

Dolgotrajna sladkorna bolezen povzroča diabetično retinopatijo, ki pomeni okvaro krvnih žilic na očesnem ozadju. Bolezen se pojavi običajno po dolgotrajni sladkorni bolezni. Visok krvni sladkor povzroči poškodbo stene najtanjših žil, kar vodi v krvavitve, otekline in izcedke. Kadar te poškodbe sežejo v rumeno pego, ki je osrednji del mrežnice in ki skrbi za ostro sliko, se to pokaže kot slabšanje vida.

Kakšne so možnosti za ohranitev vida pri sladkorni bolezni?
V preteklosti so bili sladkorni bolniki pogosto obsojeni na slabovidnost in slepoto. Danes pa ni nobene potrebe, da bi se sladkorna bolezen na očeh pokazala v najslabši obliki, tj. izgubi vida. Sodobni načini kirurškega zdravljenja omogočajo povrnitev vida ali njegovo izboljšanje.

Kako morajo sladkorni bolniki skrbeti za svoj vid?
Za sladkorne bolnike je najpomembnejše, da krvni sladkor neprekinjeno vzdržujejo čim bliže normalni vrednosti (3,5 – 5,6 mmol/l). Le tako lahko z veliko gotovostjo preprečijo nastanek diabetične retinopatije. Za bolnika je pomembno, da spremlja vrednost HbA1c (glikoziran hemoglobin), saj vrednost prikazuje višino krvnega sladkorja v zadnjih treh mesecih (zdrava vrednost je pod 6).

Kako poteka pregled diabetične retinopatije?
Bolnika s sladkorno boleznijo na pregled očesnega ozadja napoti osebni zdravnik ali diabetolog. Pregled poteka na osnovi fotografiranja očesnega ozadja s kamero. Zdravnik oftalmolog posnetke pregleda in na osnovi podatkov o sladkorni bolezni, meritve ostrine vida in ogleda stanja mrežnice s fotografij določi stopnjo okvare mrežnice.

Kaj se zgodi po diagnozi diabetične retinopatije?
V primeru, da se diabetična retinopatija odkrije skupaj s primarno diagnozo sladkorne bolezni, obstaja tveganje poslabšanja kljub zdravljenju sladkorne bolezni. Za to je pomembno redno in pogosto izvajati očesne preglede.
Če se diabetična retinopatija odkrije po več letih dobro nadzorovane sladkorne bolezni, je tveganje za poslabšanje manjše, vendar je kljub temu treba izvajati redne preglede in tako nadzorovati potek bolezni.

Kdaj je treba diabetično retinopatijo zdraviti?
Diabetična retinopatija se zdravi, ko je ogrožen ali zmanjšan vid zaradi otekle mrežnice v območju makule ali če je prišlo do proliferacije.

Kako zdravimo diabetično retinopatijo?
Očesni zdravniki sladkornim bolnikom, ki so zboleli za diabetično retinopatijo, uspešno pomagajo na dva načina. Ob pojavu drobnih krvavitev se uporablja metoda z laserjem, ki pomeni temeljno zdravljenje, v primeru močne retinopatije pa se uporablja tudi operacija.

  • Laserska fotokoagulacija mrežnice v večini primerov upočasni ali prepreči razvoj diabetične retinopatije. Laserska fotokoagulacija je tudi dobra podlaga, če je pozneje treba narediti še operacijo. Na ta način ima bolnik veliko več možnosti, da ohrani vid. Pri zdravljenju z laserjem je zelo malo stranskih učinkov. Lahko se pojavijo majhne črne pike kot posledica opeklin pri delu z laserjem.
  • Vitrektomija je operacija, ki se izvaja pri sladkornih bolnikih z najtežjo obliko diabetične retinopatije. Pri tej operaciji s posebnimi instrumenti iz očesa odstranijo steklovino, pomešano s krvjo, s čimer odstranijo novo nastale žile. Ob tem se izvede še laserski poseg. Operacije se izvedejo v lokalni anesteziji. Pred vsako operacijo bolnike pregleda anestezist, da odstrani dvome o vplivu še dodatnih boleznih (srčno-žilnih, pljučnih …).

Bolnišnična oskrba ni potrebna
Na osnovi izkušenj zdravniki ocenjujejo, da se praktično vsi posegi lahko izvedejo ambulantno. Samo 3–5 % operacij se izvede v bolnišnici. V teh primerih gre za paciente, ki imajo še druge zdravstvene težave. V povprečju traja operacija eno uro. Po posegu bolnikom ni treba ostati v bolnišnici. Priporoča se jim celo, da živijo in delajo kot pred posegom.

Zakaj so redni pregledi oči pomembni pri sladkorni bolezni?
Sladkorna bolezen – diabetes povzroča bolezenske spremembe na očeh. Posledica tega je poslabšanje vida. Večino primerov močnega poslabšanja ali izgube vida zaradi diabetične retinopatije je mogoče preprečiti. V ta namen je treba pogosto diagnosticirati stanje, zato so redni kontrolni pregledi vida tako pomembni.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za oči in dober vid. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje