Živčevje / diabetična nevropatija in sladkorna bolezen - diabetes

Sladkorna bolezen – diabetes povzroča nevarne okvare živčevja (diabetična nevropatija)
Diabetična nevropatija je skupen izraz za različne okvare živčevja, ki so povezane s sladkorno boleznijo – diabetesom.

Kako nastane okvara živčevja (diabetična nevropatija)?
Sladkorna bolezen – diabetes povzroča prizadetost in poškodbe perifernega živčevja. Kot posledica visokega krvnega sladkorja – glukoze nastane v živčnih vlaknih preveč nevarnega sorbitola in zniža se vrednost mioinozitola. Ob tem pride tudi do spremembe celične membrane živca. Posledica je slabša prevodnost živcev za impulze in sčasoma propad živčevja. Prizadete postanejo tudi male krvne žilice, ki živce prehranjujejo. Slaba preskrba s kisikom in hranili vodi še v dodatno okvaro živčnih vlaken.
Okvara živčevja (nevropatija) je odvisna od trajanja sladkorne bolezni in urejenosti krvnega sladkorja. Dolgotrajna sladkorna bolezen ob zvišanem krvnem sladkorju zagotovo vodi v okvaro živčevja.

Kako sladkorni bolniki čutijo okvare živčevja – diabetično nevropatijo?
Bolniki najprej začutijo različne težave predvsem na spodnjih delih nog (stopalih). Težave, ki se pojavijo, so:

 • mravljinčenje,
 • zmanjšan občutek za toplo in hladno,
 • bolniki imajo hladne noge,
 • bolečine v stopalih (predvsem ponoči).

V začetku so bolniki pretirano občutljivi na te dražljaje (dotik, stisk noge …), pozneje pa teh dražljajev ne čutijo več. Ne zaznajo in ne čutijo več dotika na podplatu ali tople (vroče) vode. Ker ne čutijo pritiska čevlja, vroče vode ali bolečine, se lahko na stopalih ustvarijo rane ali opekline, ne da bi se bolniki tega zavedali. Takšno stanje se imenuje diabetično stopalo in je pogost vzrok, da je treba dele nog z operacijo odrezati. Sladkorna bolezen prizadene motorično živčevje, zato lahko oslabijo mišični refleksi, velikost mišic in moč pa se lahko zmanjšata. Okvara avtonomnega živčevja lahko prizadene prebavila, sečila, srce in druge organe. Pojavijo se lahko motnje srčnega ritma, nihanje krvnega tlaka, počasno praznjenje želodca, motnje znojenja. Sladkorna bolezen nevarno ogroža predvsem prizadetost srca. Počasna prebava pa otežuje vzdrževanje zdrave višine krvnega sladkorja.

Kako ugotavljamo stopnjo poškodb živčevja zaradi diabetične nevropatije?
V glavnem se uporabljata dve vrsti preiskav:

 • EMG preiskava – s to preiskavo želimo natančno opredeliti okvare perifernega živčevja tako zgornjih kot spodnjih okončin. Preiskava se opravi ambulantno. Izvedejo se meritve elektrofizioloških parametrov, s pomočjo katerih se oceni delovanje mišic in živcev. Pri meritvah se uporabljajo tanke igelne elektrode, s katerimi se živec draži z nenevarnimi električnimi impulzi. Preiskava EMG ni nevarna za zdravje, glede na težave pa traja od 20 minut do ene ure.
 • Splošni nevrološki pregled je klinična diagnostična metoda, s katero odkrivamo nevrološka obolenja in jih učinkovito zdravimo. Z nevrološkim pregledom se oceni, kako deluje bolnikov živčni sistem.

Kako zdravimo posledice okvare živčevja – diabetično nevropatijo?
Sladkorna bolezen povzroča diabetično nevropatijo, ki ni ozdravljiva bolezen. Lahko samo zmanjšamo ali ustavimo njeno napredovanje ter odpravimo bolečine, ki jih povzroča. Zdravljenje poteka pod zdravniškim nadzorom in zajema:

 • Strog nadzor in skrb za zdravo višino krvnega sladkorja – glukoze. Sladkorna bolezen zahteva od bolnika sodelovanje in odgovornost. Zelo pomembna sta raznolika prehrana in gibanje. S tem ima živčevje vedno na razpolago potrebna hranila in kisik. Bolniki se morajo izogibati kajenju, uživanju alkohola in nezdravi hrani.
 • Za zmanjšanje bolečine v nogah/stopalu se svetuje uporaba naprav za transkutano električno nevrostimulacijo (TENS). Zdravljenje s TENS napravo lahko bolnik izvaja tudi doma. V ta namen imamo danes majhne in cenovno ugodne TENS naprave.
 • Zdravljenje s hiperbarično kisikovo terapijo (HBOT) pri diabetični nevropatiji omogoča, da so tkiva dobro oskrbljena s kisikom. Večja količina kisika je zelo pomembna pri zdravljenju, saj telo pri boju z okužbami potrebuje veliko več kisika. Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) oskrbuje s kisikom tiste dele telesa oz. organe, ki ga najbolj potrebujejo. Terapijo lahko uporabljamo kot dodatno terapijo, ob skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja. S to metodo lahko uspešno upočasnimo razvoj ali ustavimo napredovanje negativnih posledic za zdravje, ki jih ustvarja sladkorna bolezen.
 • Redna telesna aktivnost se svetuje vsem bolnikom z bolečinami v nogah pri diabetični nevropatiji. Znanstveniki so namreč dokazali, da redna fizična aktivnost (rekreativna hoja) lahko zmanjša napredovanje nevropatije in lahko celo obnavlja živce.
 • Zdravljenje z zdravili za zmanjšanje bolečine – upoštevati je treba tudi, da se okoli 40 odstotkov bolnikov z bolečo diabetično nevropatijo bojuje z depresijo, tesnobo in motnjami spanja, kar je treba upoštevati pri načinu zdravljenja.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Pridobite dodatne informacije o načinih zdravljenja diabetične nevropatije. Pošljite vprašanja na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili  nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje