Zobje / dlesni in sladkorna bolezen - diabetes

Kako sladkorna bolezen vpliva na zdrave zobe in dlesni?
Zobje in dlesni so pri bolnikih s sladkorno boleznijo veliko bolj podvrženi tveganju za nastanek bolezni. Sladkorna bolezen otežuje vzdrževanje ustne votline in zob pred nezaželenimi bakterijami. Visok krvni sladkor pospešuje razvoj nezaželenih bakterij, kar poveča možnost za razvoj bolezni. Sladkorna bolezen – diabetes mora biti vedno v razmislek, da postanemo pozorni na spremembe v ustni votlini. Bolniki običajno začnejo razmišljati o obolenju in posebni skrbi za zobe, ko se pojavijo:

  • majavi, naprej štrleči zobje,
  • krvaveče, otekle dlesni,
  • slab zadah iz ustne votline.

Sladkorni bolnik se mora zato vsakodnevno zavedati, da skrb za zdravo višino krvnega sladkorja pomeni tudi skrb za zdravo ustno votlino in zdrave ter lepe zobe. V primeru, da je sladkorna bolezen slabo nadzorovana, se zelo poveča možnost za bolezni dlesni, izpadanje zob, suha usta in razna bakterijska obolenja.

Zakaj sladkorna bolezen pogosto privede do nastanka parodontoze?
Parodontoza je zelo nevarna in prizadene več kot 70 odstotkov vseh ljudi. Pri parodontozi se pojavi vnetje dlesni, kosti, korenin in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Gre za kronično bakterijsko okužbo. Če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranimo temeljito, se začnejo škodljive bakterije razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo naše telo. Posledica je odmikanje dlesni in izpad zob.
Tako parodontoza kot sladkorna bolezen sta kronični bolezni. Znanstveno je dokazano, da med njima velja dvosmerna povezava. Sladkorna bolezen vpliva na stanje obzobnih tkiv, prav tako pa je parodontoza včasih celo kriva za razvoj sladkorne bolezni, ker povzroča vnetja. Več kot 90 odstotkov tistih, ki imajo vneta obzobna tkiva, ima tudi povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni.

Kakšno nevarnost predstavlja parodontoza za sladkorne bolnike?

Sladkorna bolezen pomeni 3–4-krat večje tveganje za razvoj parodontoze in 12-krat večjo verjetnost, da bolniki izgubijo vse zobe, v primerjavi s tistimi, ki nimajo sladkorne bolezni.

Kako moramo ukrepati pri zaznavi parodontoze pri sladkorni bolezni?

Sladkorna bolezen povzroči, da parodontoza pri bolnikih napreduje veliko hitreje kot pri tistih, ki nimajo sladkorne bolezni. Zobozdravnik je velikokrat prvi, ki pri pacientu ugotovi pojav parodontoze in tudi pogoje za nastanek sladkorne bolezni, zato povejte zobozdravniku, da imate sladkorno bolezen. Pomembno je, da parodontozo odkrijemo dovolj zgodaj, ko bolezen še ni napredovala in še nima vpliva na urejenost krvnega sladkorja. Odkrivanje in zdravljenje sladkorne bolezni je pomembno za zmanjšanje vpliva le-te na zdravljenje parodontoze. V obratni smeri pa je zdravljenje parodontoze zelo pomembno, da se izognemo poslabšanju urejenosti višine krvnega sladkorja. Sladkorna bolezen zahteva pozornost. S pravilnim pristopom k zdravljenju ter s sodelovanjem pacienta in njegovega diabetologa lahko parodontozo močno upočasnimo in s tem znižamo višino krvnega sladkorja.

Kako moramo skrbeti za zdrave zobe in dlesni pri sladkorni bolezni?
Sladkorna bolezen od bolnika zahteva, da za zdrave zobe in dlesni upošteva naslednja pravila:

  • Potrebna je redna skrb za zdravo višino krvnega sladkorja. Vsakodnevna skrb za zdravo višino krvnega sladkorja (urejena sladkorna bolezen) je osnovni pogoj za lepe in zdrave zobe. Skrb za zdravo višino krvnega sladkorja pri sladkorni bolezni zajema primerno prehrano, fizično aktivnost, vzdrževanje psihičnega ravnovesja in vsakodnevne meritve krvnega sladkorja.
  • Vsak dan redno in večkrat vzdržujte zobe in ustno votlino. Hrana, ki jo vsakodnevno uživamo, se nam v obliki oblog lepi na zobe. Obloge sproščajo kisline, ki nam najedajo zobno sklenino. Neočiščene obloge se spremenijo v zobni kamen, ki ga ne moremo več očistiti s ščetko, nitko in ustno prho. Zobni kamen se nabira nad in pod robom dlesni in ga sami ne moremo več odstraniti, zato moramo po pomoč k zdravniku ali ustnemu higieniku. Zobni kamen je zelo škodljiv, če je dolgo na zobeh. Bakterije v zobnem kamnu povzročajo vnetja, ki vodijo do obolenja dlesni (parodontoze) in do izpada zob. Sladkorna bolezen parodontozo zelo pospeši. Za sladkorne bolnike – diabetike še posebej velja, da si morajo umivati zobe vsaj dvakrat na dan, ohranjati zdravo ustno votlino in zobe. Za čiščenje zob redno uporabljajte zobno prho, medzobno ščetko, ščetko za zobe (poskusite z električno) in zobno nitko.
  • Skrbite za zobno protezo. Neprimerna ali slabo vzdrževana zobna proteza pogosti vodi k draženju dlesni, okužbam ali razjedam. Sladkorni bolniki so nagnjeni k pogostejši glivični okužbi in razjedam, ki se slabo celijo, zato je pomembno, da se zobna proteza redno čisti in primerno vzdržuje. Sladkorni bolniki morajo s svojo boleznijo seznaniti zobozdravnika, da skupaj najdeta najboljši način za nošenje in vzdrževanje proteze.
  • Redno opravljajte preglede pri zobozdravnikuSamo dobro vzdrževana sladkorna bolezen – diabetes prispeva in vodi k lepim in zdravim zobem, zato je zelo pomembno, da greste na zobozdravstveni pregled vsaj dvakrat na leto. Zobozdravniku povejte, da imate sladkorno bolezen – diabetes, saj bo tako lažje reševal težave, značilne za sladkorne bolnike. Redni pregledi zob, dlesni in odstranjevanje oblog omogočajo ohranitev ustnega zdravja.
  • Dobro se pripraviti na kirurški poseg. Ko ste napoteni na operacijo zob, vam dobro nadzorovana sladkorna bolezen zmanjšuje možnost za nastanek okužb in s tem težav s celjenjem ran, zato pred operacijo zdravniku obvezno povejte, da imate sladkorno bolezen. Tako bosta laže načrtovala operacijo v primeru, da bo treba še pred njo znižati krvni sladkor.

Redni zobozdravstveni pregledi so zelo pomembni za sladkorne bolnike – diabetike. V primeru sladkorne bolezni so pristopi k zdravljenju zob in operacijam v ustni votlini lahko drugačni.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za zdrave zobe. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

 

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje