Fizioterapija za znižanje krvnega sladkorja - glukoze

Kako lahko s fizioterapijo znižamo krvni sladkor?
Temelj znižanja krvnega sladkorja so primerna prehrana, zdravila (tudi inzulin) in fizična aktivnost. Fizioterapija se pojavlja kot dodatna metoda zdravljenja sladkorne bolezni – diabetesa tipa 1 in tipa 2. S to metodo lahko učinkovito vplivamo na pravilno presnovo ogljikovih hidratov in s tem na znižanje krvnega sladkorja – glukoze. Fizioterapevtski postopki bistveno izboljšajo delovanje organov. Vplivajo na povečanje odpornosti in izboljšujejo psihofizično stanje:

 • koncentracijo,
 • spomin,
 • spanje,
 • povečajo nasičenost kisika v krvi,
 • zmanjšujejo bolečino.

Katere fizioterapevtske metode uporabljamo za znižanje krvnega sladkorja?
V odvisnosti od stanja sladkorne bolezni se običajno izvajajo naslednje terapije:

 • Balneoterapija

Je primerna za bolnike s povišanim krvnim sladkorjem (prediabetesom) ali z blago sladkorno boleznijo. Balneologija je zelo stara znanost, ki proučuje načine zdravljenja z naravnimi zdravilnimi sredstvi (vodo). Te naravne metode se lahko uspešno uporabljajo za znižanje krvnega sladkorja. Balneoterapija v zdravstvene namene uporablja naravne mineralne vode. Terapija se nanaša na uživanje, kopel in inhalacijo. Zdravniki balneologi na osnovi preiskav svetujejo pacientom primerno terapijo. Balneoterapija dobro vpliva na izločanje inzulina in presnovo ogljikovih hidratov, s tem pa na znižanje krvnega sladkorja.

 • Magnetoterapija

Osnova magnetoterapije je vpliv magnetnih polj na celoto ali posamezne dele telesa. Pri sladkornih bolnikih najbolj vpliva na trebušno slinavko. Magnetoterapija je zelo uspešen postopek, saj čisti in krepi stene krvnih žil, znižuje višino krvnega sladkorja, znižuje holesterol in zmanjšuje bolečine. Z magnetoterapijo uspešno preprečujemo in zdravimo posledice diabetične nevropatije pri sladkorni bolezni.

Kako deluje pri sladkorni bolezni?
V celicah in tkivih telesa so ioni. V magnetnem polju se ioni razvrstijo tako, da pride do hiperpolarizacije. Takšno stanje poveča dotok kisika v celice, povečana količina kisika pa ugodno vpliva na znižanje krvnega sladkorja.

 • Elektrostimulacija TENS

Posledica dolgotrajne sladkorne bolezni so okvare živčevja. Posledica okvar je pojavljanje bolečine v nogah zaradi diabetične nevropatije. Te bolečine se pojavljajo najpogosteje ponoči in onemogočajo sproščen spanec. Za zmanjšanje ali odpravo bolečin se uspešno uporablja TENS metoda (transkutano električno draženje živcev). Ker TENS nima neželenih stranskih učinkov, se zelo priporoča za obravnavo sladkornih bolnikov.
TENS zdravljenje lahko blokira prenos bolečine do možganov, zato bolečine ne čutimo.
TENS zdravljenje poteka s pomočjo TENS naprave, ki deluje na osnovi električnega toka. Naprava preko elektrod, ki jih nalepimo na kožo, v telo pošilja električne impulze. Vsakodnevna terapija (10–20 min) v enem tednu zniža ali odpravi bolečine v nogah.

 • Elektroforeza

Elektroforeza je zelo uporabljen postopek fizioterapije za zmanjševanje posledic sladkorne bolezni – diabetesa. Namen elektroforeze je:
izboljšati delovanje nadledvične žleze,
izboljšati delovanje trebušne slinavke,
izboljšati presnovo ogljikovih hidratov in znižati krvni sladkor.
Tehniko izvajamo tako, da v telo prenesemo zdravilne snovi s pomočjo elektromagnetnega polja. Pri tem se za elektroforezo uporabljajo minerali z vsebnostjo kalcija, cinka, bakra in magnezija. Za stimulacijo in izboljšanje delovanja slinavke se izvaja elektroforeza predvsem s cinkom. Metoda je zelo uspešna tudi pri preprečevanju in zdravljenju diabetične agiopatije in nevropatije.

 • Terapija s kisikom (hiperbarična terapija)

Terapija s kisikom (hiperbarična oksigenacija) je metoda fizioterapije, kjer znižujemo ali odpravljamo posledice sladkorne bolezni s kisikom pri povišanem atmosferskem tlaku. Kisikova terapija v hiperbarični komori dobro vpliva na povečanje koncentracije, zniževanje stresa in na povečanje fizičnih sposobnosti. Vsi ti dejavniki ugodno vplivajo na znižanje krvnega sladkorja – glukoze.
Sladkorna bolezen se kaže v zmanjšani sposobnosti delovanja posameznih organov, ki so posledica prenizke vsebnosti kisika v krvi oz. telesu. Še najbolj se posledica pomanjkanja kisika v telesu kaže pri srčno-žilnih boleznih in diabetični nevropatiji. Terapija s kisikom zelo uspešno odpravlja negativne posledice sladkorne bolezni – diabetesa.

 • Akupresura in akupunktura

Postopki akupresure in akupunkture se pri sladkornih bolnikih – diabetikih izvajajo z namenom izboljšanja celotnega zdravja, izboljšanja krvnega obtoka in odprave bolečin pri nevropatiji. Postopek se izvaja tako, da se stimulirajo določene točke na telesu in izboljšajo bioenergijski tokovi. S tem se vpliva na delovanje posameznih organov, kar ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja.

 • Terapevtske vaje

Sladkorni bolniki – diabetiki lahko uspešno znižajo krvni sladkor – glukozo ob vsakodnevni fizični aktivnosti. V ta namen so izdelani postopki za izvajanje vaj v odvisnosti ob fizičnega stanja bolnika. Tako se lahko z vsakodnevnimi vajami, ob primerni prehrani, uspešno vzdržuje ustrezna višina krvnega sladkorja.
Fizična aktivnost ugodno vpliva na presnovo v telesu, znižuje stres, izboljšuje psihofizično sposobnost, izboljšuje spanec, povečuje koncentracijo in znižuje krvni sladkor.
Fizioterapija se pojavlja kot dodatna metoda zdravljenja sladkorne bolezni tipa 1 in tipa 2. Uporaba metode se je v zadnjih letih zelo razširila. Veliko k temu prispevajo usposabljanje bolnikov in znanstveno potrjeni dokazi o učinkovitosti postopkov. Z različnimi metodami fizioterapije, ki se lahko prilagodijo vsakemu bolniku posebej, lahko zelo učinkovito vplivamo na pravilno presnovo ogljikovih hidratov in s tem na višino krvnega sladkorja – glukoze.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za svoje telo. Z metodami fizioterapije lahko uspešno znižamo krvni sladkor. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje