Zavarovanje sladkornih bolnikov - diabetikov

Zakaj zavarovalnice nimajo rade sladkorne bolezni – diabetesa?
Sladkorna bolezen – diabetes je kronična bolezen.

Kaj pravzaprav pomeni kronična bolezen?
Kronična bolezen v medicini pomeni, da je trajna ali dolgo časa trajajoča bolezen. Kadar govorimo o sladkorni bolezni – diabetesu, to pomeni, da je to trajna (s trenutnimi znanji) neozdravljiva bolezen.
Sladkorni bolniki od trenutka, ko izvedo, da imajo bolezen, ki bo vse življenje z njimi, začnejo drugače razmišljati. V praksi gredo skozi različne faze, in sicer:

  • potrebujejo čas, da razumejo, da je to neozdravljiva bolezen;
  • sprijaznijo se z boleznijo in iščejo rešitve, kako jo premagati;
  • živijo z njo in upajo, da bodo ohranili svoje zdravje.

Kako zavarovalnice gledajo na zavarovanje sladkornih bolnikov?
Danes lahko govorimo o epidemiji sladkorne bolezni – diabetesa. Po oceni strokovnjakov naj bi se število diabetikov v naslednjih letih podvojilo. Pri tem je zelo zaskrbljujoče, da največji porast beležimo med otroki in mladino. Prav zaradi tega, ker sladkorna bolezen – diabetes zajema vse širšo populacijo od otrok, mladine, do srednje generacije in starostnikov, se postavlja vprašanje, kako naj bolniki vstopijo v sistem življenjskega zavarovanja. Zavarovalnice so pri kroničnih boleznih namreč zelo previdne.

Kako se lahko sladkorni bolniki – diabetiki življenjsko zavarujejo?
Življenjsko zavarovanje bomo najlažje in najugodnejše sklenili, če smo popolnoma zdravi. A velikokrat se zgodi, da o zavarovanju ljudje ne razmišljamo pred boleznijo. Sladkorna bolezen – diabetes velikokrat (predvsem v mladosti) pride hitro in nepričakovano. Tudi v srednjih letih običajno ljudje niso pripravljeni na »kronično sladkorno bolezen«. Kako torej ukrepati, saj je namen življenjskega zavarovanja, da poskrbimo za finančno varnost sebe in družine danes in v prihodnosti?

Kaj zavarovalnice zanima?
Če ste zdravi in se ne ukvarjate z adrenalinskimi športi, je sklenitev življenjskega zavarovanja enostavna in hitra. Ker ne predstavljate za zavarovalnico posebnega tveganja, je tudi premija zelo ugodna. Zavarovalnice pred sklenitvijo zavarovanja v večini primerov preverijo:

  • vaš način življenja, indeks telesne mase (ITM) in vaše prostočasne dejavnosti,
  • vaše zdravstveno stanje in navade (uživanje alkohola, kajenje, fizična aktivnost …).

Vse to vpliva na zdravstveno stanje in oceno rizika za zavarovalnice. Načeloma velja, da se lahko osebe, ki niso popolnoma zdrave, življenjsko zavarujejo, vendar le pod dodatnimi pogoji. Ti pogoji so: višja mesečna premija, nižja zavarovalna vsota in določeni kriteriji.
Dopolnilni ali dodatni pogoji veljajo tudi za osebe, ki imajo eno izmed kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen – diabetes, povišan krvni tlak … Če bolezen dobro obvladujete, se lahko zavarujete.

Kako zavarovalnice ugotavljajo zdravstveno stanje?
Pogosto se ljudje vprašajo, kako zavarovalnica preveri moje zdravstveno stanje. Najpogosteje zavarovalnice to ugotavljajo z izpolnitvijo zdravstvenega vprašalnika. Zelo pomembno je, da v vprašalniku ob začetku zavarovanja odgovorite na vsa vprašanja. Če podatki ne bodo pravilni, se lahko zgodi, da ne boste upravičeni do celotnega izplačila v primeru koriščenja zavarovanja.
Zdravniški pregled je potreben običajno le pri zavarovanju za višjo zavarovalno vsoto. Zavarovalnice sladkorno bolezen – diabetes uvrščajo med kritične bolezni, vendar bolnike s to boleznijo zavarujejo že od mladosti in vse do poznih let.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen – diabetes je epidemija sodobnega časa. Bolezen se bliskovito širi tudi med mlajšo populacijo, s tem pa odvrača razmišljanje, da za sladkorno boleznijo zbolijo samo starejši. Življenjsko zavarovanje je pomembno za vsakogar izmed nas. Sladkorna bolezen pa predstavlja pri zavarovanju določene ovire, vendar se stvari spreminjajo, zavarovalnice pa prilagajajo svoje poglede in zahteve.
Vas zanima, kje in pod kakšnimi pogoji se lahko zavarujete? Vprašanja pošljite na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zavarovanje