Koža in sladkorna bolezen - diabetes

Kakšne spremembe na koži povzroča sladkorna bolezen?
Sladkorna bolezen prizadene vsak organ bolnikovega telesa, tudi kožo. Bolezen najpogosteje povzroči kožne spremembe, ki so posledica diabetične prizadetosti drobnih krvnih žil. Posledice tega procesa so:
suha koža je značilen pojav, ki ga povzroča sladkorna bolezen,

 • zadebelitev kože,
 • rdeči predeli kože predvsem na nogah,
 • rdečica na obrazu – pri dolgo trajajoči bolezni in starejših bolnikih,
 • diabetični kožni madeži na goleni in na podlahteh,
 • koža je velikokrat hladna, bleda in lahko nastanejo razjede.

Bolniki, ki imajo zaplet sladkorne bolezni na živčevju (diabetična nevropatija), so zelo nagnjeni k infekcijam. Zaradi zmanjšane občutljivosti hitreje nastanejo rane, predvsem na nogah.

Kako se kaže infekcija kože pri sladkorni bolezni?
Sladkorna bolezen – diabetes povzroča pri bolnikih večjo dovzetnost do infekcije kože. Najpogosteje govorimo o bakterijskih in glivičnih okužbah.

 • Bakterijske okužbe se kažejo kot globoke okužbe kože in podkožja ter kot vnetja okoli nohtov.
 • Glivična obolenja povzročajo srbeče izpuščaje, ki se pogosto pojavljajo na vlažni koži med prsti nog, v ustnih kotih, ženskam pod dojkami in dimljah, v kožnih gubah ter sluznici genitalij. Sladkorna bolezen – diabetes lahko pri slabšem nadzoru pri moških povzroči na glavici spolnega uda zoženje kože (fimoza).
 • Srbenje kože je značilna posledica sladkorne bolezni.

Kakšne spremembe povzroča sladkorna bolezen na lasišču?
Sladkorna bolezen povzroča slabšo kakovost las in težave z lasiščem. Koža na lasišču je drugačna kot pri zdravih ljudeh. Pri sladkornih bolnikih je pogost pojav prhljaj, ki ga povzročajo mikroorganizmi. Zato je priporočljivo, da bolniki zelo skrbijo za lasišče s tem, da ne uporabljajo agresivnih šamponov. Za nego lasišča naj se uporabljajo medicinski ali posebej za diabetike pripravljeni šamponi.

Kako je videti suha koža pri sladkorni bolezni?
Dejstvo je, da se vsi bolniki s sladkorno boleznijo v določenem obdobju srečajo s suho kožo. Suha koža ima drobne in komaj vidne pore, pogosto je brez sijaja in bolj rožnate barve. Običajno je bolj hrapava, lahko so prisotne luske in pogosto je srbeča. Takšna koža se hitreje stara, na vetru, mrazu in soncu postane razdražena. Vzrok za suho kožo je pomanjkanje medcelične maščobe in vlage. Težave, ki jih povzroča sladkorna bolezen na koži, se kažejo tudi v pojavljanju različnih vrst bradavic po rokah in podplatih.

Zakaj se pojavljajo spremembe na koži pri sladkorni bolezni?
Sladkorna bolezen povzroča motnje in slabši krvni obtok v koži. Okvara avtonomnega živčnega sistema vodi v zmanjšano izločanje znojnih žlez in zaradi tega koža postaja suha. Naravna funkcija kože je na ta način zmanjšana, zato je omogočen povečan vdor bakterij, glivic in virusov, posledično pa nastanejo različna obolenja kože.

Kako vzdržujemo zdravo kožo pri sladkorni bolezni?
Najpomembnejša pravila so:

 • Vzdržujte zdrav nivo krvnega sladkorja – glukoze.
 • Poskrbite za primerno prehrano. S pravilno prehrano lahko dosežemo najboljše delovanje hormonov in kontroliramo vnetja. Obroki hrane morajo biti uravnoteženi. Uživati je treba maščobne kisline omega-3. Ogljikove hidrate in beljakovine je treba uravnotežiti v pravilnem razmerju, kot se za sladkorne bolnike – diabetike svetuje,
 • Za dobro zaščito kože je najpomembnejše, da vzdržujemo ravnovesje med naravnim vlažilnim faktorjem in lipidi za zaščito pred izgubo vlage. V ta namen so izdelana sredstva za vzdrževanje suhe kože.
 • Spremembe na koži je mogoče preprečiti/zaznati z redno samokontrolo oz. opazovanjem. V primeru, da opazimo bistvene spremembe, je nujen takojšen posvet z zdravnikom.

Kako negujemo suho kožo pri sladkorni bolezni?
Sladkorna bolezen povzroča suho kožo. Zanjo je značilno, da je nežna, bleda in brez sijaja. Suhe kože ne smemo zanemarjati in obremenjevati z vedno novimi preparati. Takšno kožo moramo redno vzdrževati trikrat na dan. Zjutraj kožo umijemo s toplo vodo in nanesemo tonike, ki vsebujejo aktivne snovi. Čez dan uporabimo olja in vlažilna sredstva. Zvečer kožo očistimo, nanesemo kreme, ki vsebujejo maščobo in delujejo vlažilno. Medicina je danes razvila kreme in mazila, ki zagotavljajo koži sladkornega bolnika primerno oskrbo.

Kakšen je medicinski pristop zdravljenja suhe kože?
Suho kožo lahko pozdravimo z vračanjem vlage. Pod strokovnim nadzorom dermatologa se uporabljajo ustrezne metode in preparati, ki imajo sposobnost preprečevanja izgube vlage skozi kožo in zadrževanja vlage v gornji plasti kože. Te preparate imenujemo tudi vlažilci, ki vsebujejo hialuronsko kislino, ureo, glicerol, polihidroksi kisline, laktal in ceramide. Dermatolog vam bo pri pregledu svetoval izbiro preparatov za nego kože pri sladkorni bolezni. Vlaženje kože pomeni istočasno tudi njeno pomlajevanje.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za zdravo kožo. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje