Holesterol in sladkorna bolezen - diabetes

Kaj je holesterol in zakaj je tako pomemben pri sladkorni bolezni?
Holesterol je vosku podobna sestavina, ki je temeljna sestavina celice. Iz holesterola nastanejo v telesu druge snovi, ki so potrebne za življenje.
Holesterol nastane v jetrih, telo pa ga dobi s hrano. Pri razgraditvi holesterola nastajajo v jetrih žolčne kisline, ki prehajajo v prebavila in so nujno potrebne pri prebavi maščob, ki jih pridobimo s hrano.
Holesterol, ki je v vodi netopen, se po telesu prenaša s krvjo v obliki lipoproteinov.

Kaj je slab in kaj dober holesterol?

 • Škodljivi – slab (holesterol LDL) – povzročajo nabiranje holesterola v žilni steni (tega si sladkorni bolniki ne želimo).
 • Koristni – dobri (holesterol HDL) – odstranjuje slab holesterol z žilnih sten.

Želja in cilj vsakega sladkornega bolnika mora biti, da je slabega holesterola (LDL) v krvi čim manj, dobrega holesterola (HDL) pa čim več.

Kako sladkorna bolezen – diabetes poveča vsebnost holesterola v krvi?
Če je v krvi preveč holesterola, se ta začne nabirati v žilni steni. Posledica takšnega nabiranja je vzrok za nastanek ateroskleroze.
Najpogostejši vzrok za povečanje holesterola v krvi so:

 • preobilna in neprimerna prehrana,
 • sladkorna bolezen,
 • genske okvare.

Količino holesterola telo pri zdravih ljudeh skrbno regulira tako, da ne pride do njegovega kopičenja. Pri določenih boleznih, kot je sladkorna bolezen, pa pride do motenj v nastajanju in odstranjevanju holesterola. Takrat nastanejo pogoji za povečanje količine holesterola v krvi.

Kolikšna je priporočena vrednost holesterola v krvi?
Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l
Holesterol LDL (slab): manj kot 3 mmol/l
Holesterol HDL (dober): več kot 1 mmol/l pri moških
Holesterol HDL (dober): več kot 1,2 mmol/l pri ženskah

Kako zdravimo visok holesterol pri sladkorni bolezni?
Stroka je sladkorne bolnike – diabetike razvrstila v posamezne skupine skupne srčno -žilne ogroženosti. Na tej osnovi je oblikovala stališča in priporočila. 

 • V skupino z zelo velikim tveganjem spadajo vsi sladkorni bolniki tipa 2, pri katerih je že prišlo do okvare organov (ateroskleroza, ledvična bolezen …) in pri katerih so prisotni še drugi dejavniki tveganja (zvišan krvni tlak, kajenje, holesterol LDL nad 3 mmol/l …). Tej skupini sladkornih bolnikov je treba znižati vrednost holesterola LDL pod 1,8 mmol/l.
 • Skupina z zmernim tveganjem zajema sladkorne bolnike tipa 2 brez izkazanih bolezenskih znakov na organih in brez opaznih dejavnikov tveganja. Tej skupini se priporoča znižati holesterol LDL na manj kot 3 mmol/l.
 • Skupina z manjšim tveganjem zajema sladkorne bolnike tipa 2 z dobro urejeno višino krvnega sladkorja, priporočeno je znižanje LDL na manj kot 3 mmol/l.

Katere aktivnosti zahteva sladkorna bolezen – diabetes za zmanjšanje holesterola?
Visok holesterol kot visok dejavnik tveganja za sladkorne bolnike zahteva vsakodnevno vzdrževanje primernega načina življenja, in sicer:

 • zmanjšati morajo telesno težo, povečati fizično aktivnost, opustiti kajenje in prilagoditi prehrano;
 • količino maščob je treba omejiti na 25–35 % prehrane, priporoča se uživanje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin;
 • uživati morajo ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom, ki se počasi absorbirajo v kri (počasno naraščanje krvnega sladkorja);
 • v prehrani morajo uporabljati vlaknine, ki izhajajo iz stročnic, žitaric in zelenjave.

Vendar je znano, da lahko s tem načinom znižamo holesterol le v manjši meri. Večina sladkornih bolnikov za znižanje holesterola potrebuje zdravila. Zdravila, ki jih zdravniki običajno svetujejo in predpišejo, izhajajo iz skupine statinov. Ta zdravila znižujejo vrednost holesterola LDL.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen zahteva povečano skrb za višino holesterola v krvi. Vsa vprašanja posredujte na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje