Visok krvni tlak /hipertenzija in sladkorna bolezen - diabetes

Kako vpliva sladkorna bolezen na visok krvni tlak (arterijska hipertenzija)?
Zvišan krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki ne boli. In čeprav (kot sladkorna bolezen) poteka tiho, jo je takoj treba zdraviti. V primeru, da hipertenzije ne zdravimo, obstaja večja nevarnost za možgansko kap, odpoved ledvic, srčni infarkt in druge bolezni.

Zakaj je normalni krvni tlak tako pomemben?
Krvni tlak omogoča primeren pretok krvi v ožilju. Krvni tlak mora biti dovolj velik, da pretok krvi prenaša potrebno količino kisika in hranljivih snovi, ki so potrebne za delovanje organov.

Zakaj poznamo dva krvna tlaka, višjega in nižjega?
Višino krvnega tlaka predstavljata dve veličini:

  • sistolični tlak (višja vrednost) nastane, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje;
  • diastolični tlak (nižja vrednost) je tlak v arterijah med dvema utripoma.

Vrednost krvnega tlaka podajamo v milimetrih živega srebra (mm Hg).

Kdaj govorimo o povišanem krvnem tlaku?
Krvni tlak se ves čas spreminja v odvisnosti od telesne aktivnosti, telesnega položaja, čez dan je višji in med spanjem nižji.
Krvni tlak se poviša tudi v primeru strahu, razburjenja ali bolečine, vendar se hitro po preteku dogodka vrne na običajno višino. Krvni tlak je povišan, kadar je sistolični (višji) krvni tlak enak ali višji kot 140 mm Hg, diastolični (nižji) krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mm Hg.

Normalni krvni tlak je 120–129 (višji) ter pod 80 (nižji)
Visoko normalen       130–139 (višji) ter 85–89 (nižji)
Arterijska hipertenzija 140 in več (višji) ter 90 in več (nižji)

Mejo med normalnim in visokim krvnim tlakom so utemeljili preko raziskav. Na tej osnovi so ugotovili, da z višanjem krvnega tlaka naraščajo tudi obolenja.

Zakaj je visok krvni tlak (arterijska hipertenzija) škodljiv?
Krvni tlak, ki je dolgotrajno povišan, povzroča srčno odpoved, možgansko kap, okvare ožilja, obolenje ledvic in druge bolezni.
Natančnega vzroka za nastanek arterijske hipertenzije ne poznamo. Na osnovi analiz pa dobro poznamo, kakšen način življenja vodi v povečanje možnosti za nastanek bolezni. Zato lahko z ustreznim zdravljenjem in načinom življenja znižamo krvni tlak na normalno vrednost in s tem preprečimo nastanek bolezenskih zapletov.

Sladkorna bolezen in visok krvni tlak, kako sta povezana?
Na osnovi zdravstvenih analiz ima zvišan krvni tlak (arterijsko hipertenzijo) 40 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1 in 70 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Sladkorna bolezen – diabetes poveča okvare žilnih sten in povzroča bolezni, ki so s tem povezane. Sladkorni bolniki s povišanim krvnim tlakom imajo v primerjavi z drugimi ljudmi, ki imajo samo povišan krvni tlak brez diabetesa, dvakrat več možnosti za možgansko kap, ledvične zaplete in obolenje arterij na nogah.

Kako odkrijemo visok krvni tlak (arterijsko hipertenzijo)?
Arterijska hipertenzija na začetku ne povzroča posebnih težav (bolečin), zato jo običajno odkrijemo šele ob zdravniškem pregledu ali ob domači meritvi.
Redne meritve krvnega tlaka (2–3-krat na teden) so danes skoraj obvezen postopek za sladkorne bolnike – diabetike. Pogosto se namreč sladkorna bolezen in visok krvni tlak pojavljata skupaj, zato spadata merilec krvnega tlaka in merilec sladkorja v krvi v vsako družinsko lekarno.

Kako zdravimo visok krvni tlak (arterijsko hipertenzijo)?
Visokega krvnega tlaka tako kot sladkorno bolezen ne zdravimo samo z zdravili. Zelo pomemben je predvsem način življenja, ki znižuje krvni tlak in bi ga morali bolniki čim bolj upoštevati. Bolniki naj upoštevajo naslednje:

  • uživajte uravnoteženo, zdravo prehrano,
  • zelo znižajte količino soli,
  • povečajte vsakodnevno fizično aktivnost,
  • znižajte telesno težo,
  • opustite kajenje,
  • uravnotežite življenje in zmanjšajte stres,
  • zmanjšajte ali opustite uživanje alkohola,
  • skrbite za zdravo višino krvnega sladkorja.

Visok krvni tlak se lahko s temi ukrepi zelo zniža ali postane normalen. Na ta način bolnik ne potrebuje dodatnih zdravil.

Zdravljenje z zdravili je potrebno pri hujši obliki arterijske hipertenzije, ko samo zdrav način življenje ne pomaga več. Za zdravljenje arterijske hipertenzije je na voljo več vrst zdravil. Ker niso vsa primerna za vse bolnike, lahko samo zdravnik določi in predpiše potrebne. Zdravnik na osnovi diagnoze, višine krvnega tlaka, obolelosti drugih organov in prisotnosti drugih bolezni, določi kdaj in katero zdravilo bo bolnik uporabljal. Sladkorna bolezen in visok krvni tlak (hipertenzija) sta močno povezana. Ker medicina danes izjemno napreduje, obstaja veliko metod, s katerimi lahko ob sladkorni bolezni uspešno znižamo višino krvnega tlaka.

Sladkorni bolniki – diabetiki
Sladkorna bolezen in visok krvni tlak delujeta tiho in sta močna povezana. Bodite pozorni. Pošljite vprašanja na diabetes Dr. in brezplačno boste dobili  nasvete strokovnjakov s tega področja.

Izpolnite obrazec in pridobite nasvete/ponudbe za zdravljenje